A gyémánt színe színfokozatonként nagyon apró lépésekben változnak. Lehet különlegesen fehér, ritka fehér, finom fehér, fehér, enyhén színezett fehér, színezett fehér és színezett szín. A színintenzitás tekintetében a színtelentől egészen az élénk színben pompázókig terjed a skála. Bár a különbségek haloványnak tűnhetnek, igen fontos a pontos besorolás, hiszen a gyémánt árát nagyon is befolyásolja a gyémánt színe.

A gyémánt besorolása szín szerint

Többféle osztályozás létezik a gyémánt pontos besorolásánál. Ilyen például a GIA, IDC, AGS. Bár másfélék a besorolási elnevezések a gyémánt vizsgálásakor ugyanannak a szín eredménynek kell kijönni.

Milyen módszerrel határozzák meg a gyémántok színét?

Korábban már olvashattál a csiszolatlan gyémánt című cikkünkből, hogyan alakul ki a gyémántok színe. A gyémántműhelyekben úgynevezett mesterpéldányok (masterstones) találhatók minden színfokozatból, és az új gyémántokat ezekhez hasonlítják. A másik módszer kitalálója, Paul Gran után kapta az elnevezését, amit a gyémánt színének megállapítására használnak. Ez az 1972-ben feltalált Gran Koloriméter. Itt ±½ pontossággal tudják megállapítani a színfokozatot.

Gyémánt szín besorolása

A színfokozatok nagyon apró lépésekben változnak, a „D”-től (színtelen) kezdve, egészen a „Z”-ig (világos sárga) haladva. A „Z”-n túl található értékek már az ún. „fancy color” gyémánt színek, amelyek már igen erőteljes színekkel bírnak, és teljesen másképp is osztályozzák őket. A legértékesebb tartomány a színtelen (D, E, F betűkkel jelölt), majd a majdnem színtelen (G, H, I, J) gyémánt színe.

A színtelen gyémánt színe

  • D – tökéletesen színtelen, a legmagasabb minőségű, amilyen egy gyémánt csak lehet. Extrém ritka, és páratlan fényességet bocsát ki, a gyémánt színe jeges fehérnek tűnik;
  • E – színtelen, csakis laboratóriumi körülmények között összehasonlítva a D-vel érzékelhető nagyon halvány eltérés tőle;
  • F – színtelen, az F színű gyémánt is jeges fehérnek tűnik, és semmilyen látható színt nem mutat semelyik látószögből, kivéve, ha a mestergyémánttal hasonlítjuk össze.

Majdnem színtelen gyémánt

  • G – a majdnem színtelen gyémántok skáláján a legfelső szinten található, majdnem színtelen, gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a színtelenektől;
  • H – közel színtelen gyémánt, még nagyobb méretben is, oldalról vizsgálva is fehérnek látszik;
  • I – közel színtelen gyémánt, még akkor is meglehetősen fehérnek tűnik, ha mellérakunk egy fehér aranyat vagy egy platinát anélkül, hogy jelentős kontrasztban állnának egymással;
  • J – közel színtelen, „lapjával felfelé” fehérnek hat, főleg, ha a fényviszonyok is megfelelőek.

„Fancy” color gyémánt

Ezeket a színeket a „Z” betűvel jelölik. Jóval összetettebb elemzéseket kívánnak meg. Ezen színű gyémántok osztályozásánál meg kell vizsgálni az elsődleges és a módosított színárnyalatot, a telítettséget és a színintenzitást is.

Miért a D betűvel kezdik a besorolást?

Abban az időben, amikor a GIA megalkotta ezt a jelölési rendszert a gyémánt színe meghatározására, amelyet ma már világszerte használnak, már létezett néhány egyszerű rendszer a gyémánt színének meghatározása, mint például A, B és C, vagy A, AA, és AAA. Ezért hát annak érdekében, hogy ne keletkezzen zavar a terminológiában, a GIA úgy döntött, hogy „D”-vel kezdik a skálájukat.

Forrás: Wikipedia; Feil.hu.