Az igazgyöngy vagy más néven természetes gyöngy természetes úton jön létre anélkül, hogy az ember beleavatkozna a folyamatba. Az igazgyöngy féldrágakő, alakjuk általában szabályos gömb alak, színük többnyire fehér. Ma már egyre ritkább, ezért értékük egyre nő. Manapság már nem ritka az ebből készült ékszer, így az eljegyzési gyűrűk forgalmazásával foglalkozó üzletekben is bátran beszerezhetjük őket.

Ebben a cikkben most arról számolunk be, hogyan érdemes használni őket, hogy sokáig fényesek maradjanak.

Az igazgyöngyök típusai

A tenyésztett gyöngy ugyanolyan mint az igazgyöngy azzal az eltéréssel, hogy nem az érintetlen természetben termelődik,hanem egy kedvező élettérrel rendelkező tóban vagy tengeri partszakaszon, ahol emberi felügyelet mellett szaporodnak. A tenyésztett gyöngyöket színezni is tudják befecskendezéssel.

A gyöngyök értékelése 5 kategóriában történik, minél kerekebb, minél nagyobb, annál értékesebb. Napjainkban a kapható gyöngyök 95%-a tenyésztett gyöngy, de minősége éppen annyira jó mint az igazgyöngyé.

A tenyésztett gyöngyök ára kedvezőbb mint az igazgyöngyöké. A teklagyöngy, gyöngyimitáció kategóriájába tartozik minden olyan gyöngy, ami nem igazgyöngy vagy tenyésztett gyöngy. A tekla gyöngy mesterségesen előállított üveg vagy műanyag gyöngyfajta. Az üveget és a műanyagot kagylóhéjból porított illetve különböző ásványi anyagokat tartalmazó bevonattal vonják be.

Vigyázz rá, hogy fényes maradjon!

A gyöngy fénye olyan lesz mint az igazgyöngy de a bevonat sérülékeny, ezért könnyen fényét veszti, így sokkal rövidebb életű mint az igazgyöngy. Ha egy gyöngy túlságosan kerek és redő nélküli akkor az biztos, hogy tekla.

A webshopban kapható gyöngy ékszerek sós és édesvízi tenyésztett valódi gyöngyök. Mivel a gyöngyök természetes úton növekednek nincs belőlük két egyforma méretű és színű gyöngy, így mivel úgy válogatják össze a hasonló darabokat egy nyaklánc vagy karkötő készítéséhez, ezek mindig egyedi termékek lesznek.

Az eljegyzési gyűrűnél gyakran használják a tenyésztett gyöngyöket, általában Kínából származnak mivel Kína a világ legnagyobb gyöngy termelő országa. Ha olyan szerencsénk van, hogy tenyésztett gyönggyel díszített eljegyzési gyűrűt kapunk a párunktól, akkor tudni kell, hogy a foglalat és a benne lévő gyöngy ragasztással van egymáshoz rögzítve, ezért igyekezni kell távol tartani a maró hatású tisztítószerektől és a samponoktól.

Gyöngy ékszerek használata

A szerves eredetű drágakövek a hajlakkot és a parfümöt sem szeretik, testápoló és egyéb krémek használatakor érdemes levenni őket, mert a résekben lerakódhatnak ezek az anyagok.

A túl erős izzadság és a kénes samponok sem tesznek jót nekik. Vegyszerrel vagy súrolószerekkel soha ne tisztítsuk a gyöngy ékszereinket, sőt mosogatószeres szivaccsal sem szabad a gyöngyöt tisztítani.

Mivel ezeknek a  féldrágaköveknek a  tisztítása nem egyszerű művelet, érdemes inkább szakértőre bízni a tisztításukat.  Az ilyen minőségi ékszereket nem szabad házimunka során magunkon hagyni, sportoláskor és tisztálkodáshoz valamint az alvás alatt célszerű ezeket az ékszereket levenni magunkról.

A gyöngy vagy gyönggyel díszített ékszerek tisztítását nem biztos, hogy magunknak kell elvégezni, bízzuk ezeket a drágaköveket egy szakértő kezére, hogy megmaradjon nekünk eredeti szépségében.