Aki szereti a gyöngyöket, vagy foglalkozott már gyöngyfűzéssel, az biztosan találkozott a tekla gyöngy kifejezéssel. De mi is az a teklagyöngy pontosan? És milyen ékszerek készülnek belőle?

Mi a tekla gyöngy?

A tekla gyöngy mesterséges gyöngy, más néven műgyöngy, gyöngy imitáció, a gyöngyfajták egyike. Teklagyöngynek nevezünk minden olyan gyöngyöt, ami nem tartozik sem a természetes igazgyöngy, sem a tenyésztett gyöngy kategóriába. Többféle anyagból készítenek ilyen gyöngyöket, de főként üvegből vagy műanyagból készülnek. Ezeket gyakran beszórják porított kagylóhéjjal, hogy hasonlítsanak az igazgyöngyökhöz. Így hasonló fényt és színt kapnak, mint az igazgyöngyöknek van. Ezek viszont nyilván sokkal sérülékenyebbek, gyorsan kopnak, fényüket elvesztik, ezért az áruk is sokkal alacsonyabb.

Így viszont megvan az a pozitívumuk, hogy mindenki számára elérhető. Annak sem kell lemondania pl. egy gyöngysorról, aki nem szeretne több százezer forintot egy igazgyöngy ékszerre rászánni.

Tekla gyöngy ékszerek

A tekla gyöngy ékszerek legfontosabb előnye az ár. Egy ilyen ékszer ugyanis tizedannyiba (vagy még kevesebb) kerül, mintha igazgyöngyből készülne. Alább

Tekla gyöngysor, teklagyöngy nyaklánc

Egy klasszikus gyöngysor maga a könnyed elegancia. Az amerikai filmekben a „tökéletes háziasszony” ideál egyik elmaradhatatlan kiegészítője. Ha igazgyöngyből készülne, akkor 25 ezer Ft alatt semmiképpen sem kaphatnánk meg. Ha azonban tekla gyöngyből készül a nyaklánc, akkor 4-5 ezer forintból megúszhatjuk a dolgot. És még kevesebb, ha saját magunk készítjük el a nyakláncot. Erre is van mód, tekla gyöngyöket ugyanis lehet vásárolni hobbiboltokban, vagy akár webáruházból is.

Többsoros gyöngy nyaklánc esküvőre

Tekla gyöngy fülbevaló

Nagyon népszerűek a gyöngyből készült fülbevalók is. Rengeteg féle variációja létezik az egészen elegánstól a hétköznapi viseletig.

Teklagyöngy karkötő

Talán a legnépszerűbb tekla gyöngyből készült ékszer a gyöngy karkötő. Ebből a legnagyobb a választék a bizsu boltokban, és az interneten is hatalmas

Gyöngy karkötő

Tekla gyöngy webáruház – ha magad készítenéd el a gyöngy ékszereket

A gyöngyfűzés szuper hobbi, ráadásul saját magad készítheted el a gyöngy ékszereidet. Ha van hozzá kedved, rengeteg hobbi webáruház van, ahol tekla gyöngyből is többfélét tudsz vásárolni. Itt van néhány ezek közül:

Képek forrása: Pixabay