Fizikai értelemben az igazgyöngy és a tenyésztett gyöngyfajták nem különböznek egymástól. Az ékszerkészítésben túlnyomó többségben tenyésztett gyöngyöt alkalmaznak. Valójában tehát ezek a tenyésztett gyöngy ékszerek is igazgyöngy ékszerek. Mit kell tudnunk az igazgyöngy ékszerekről?

Milyen ékszereket készítenek igazgyöngyből?

Az igazgyöngyöket mindenféle gyöngy ékszer készítéshez felhasználják. Ezek a legnépszerűbbek:

  • gyöngysor nyaklánc vagy igazgyöngy nyaklánc
  • igazgyöngy medál
  • gyöngy fülbevaló
  • gyöngy karkötő

Mire kell odafigyelni igazgyöngy ékszerek vásárlása esetén?

Igazgyöngy ékszerek vásárlása esetén jóval körültekintőbbnek kell lennünk, mint akár az ezüst vagy az arany ékszerek vásárlásánál. Első sorban érdemes utána néznünk, hogy milyen gyöngyfajták vannak, mivel minden gyöngyfajtának megvannak a mag tulajdonságai. Különbözőek például az édesvízben és a sós vízben tenyésztett gyöngyök. Mivel az édesvíziek „csak” 2 – 5 évig tenyésznek, ezért áruk jóval alacsonyabb a sósvíziekhez képest, melyeket akár 6 – 18 évig is tenyésztenek. A sósvíziek sokkal fényesebbek és kisebbek (kb 6-8 mm összesen) ezek a drágábbak. Az édes vízben tenyésztett gyöngyök kevésbé fényesek és nagyobbak is (akár 12 mm is lehet az átmérőjük).

Vásárláskor érdemes rákérdezni a gyöngy származására, mert gyöngyöt nem tenyésztenek akárhol. Mivel a gyöngytenyésztést először Kínában kezdték meg, ezért máig itt tenyésztik a gyöngyök kb. 90%-át, de Ausztráliában, Japánban és Francia Polinéziában is nagy hagyománya van a gyöngytenyésztésnek. A valódi gyöngyökhöz (igazgyöngyökhöz, tenyésztett gyöngyökhöz) mindig tartozik egy tanúsítvány, mellyel a gyöngy származását igazolják. Enélkül nem érdemes drágább gyöngyöt vásárolni.

Igazgyöngy ékszerek ára

Tekintve, hogy egy gyöngy medál, melyben legtöbbször egy darab gyöngy van, 15-20 ezer forintos ártól kezdődik, így a többi ékszer minimum ára ettől csak több lehet. És ahogy az ékszereknél ez lenni szokott, határ a csillagos ég. Maguknak az igazgyöngyöknek az értéke is nehezen meghatározható, rengeteg dolog befolyásolja, köztük a mérete, a színe, a csillogása, a formája és a felülete (ez az 5 S besorolás: Shine (fénye), Surface (felület), Shape (forma), Shade (árnyalat), Size (méret)).

Érdekességképpen megemlítendő az eddig legdrágábban eladott gyöngy, ami Marie Antoinette francia királyné medálja volt. A gyöngy ékszer 32 millió dollárért (kb. 9,2 milliárd forint) talált gazdára a Sotheby’s aukcióján. Értékét természetesen nemcsak maga a gyöngy, de a történelmi jelentősége is növelte.

Forrás: PerlaForYou; Origo