Gyöngyfajták közül rengeteg féle van. Milyen különleges gyöngyfajták léteznek? Milyen gyöngyökkel találkozhatunk a „hétköznapokban”? És mi a különbség az egyes gyöngyfajták között? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre találsz választ.

Gyöngyfajták 3 nagy csoportja

Már a főcímben is szerepel a gyöngy fajták 3 nagy típusa: az igazgyöngy, a tenyésztett gyöngy és a teklagyöngy.

Igazgyöngy

Ezek közül a legkülönlegesebb (és a legdrágább is) az igazgyöngy vagy más néven természetes gyöngy. Ezek olyan „koncentrikus héjakból felépülő féldrágakövek, melyeket egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. Méretük a pár milliméterestől a mogyorónyiig változó. Alakjuk többnyire közel szabályos gömb, ritkán előfordulnak csepp-, körte-, illetve hordó formájú példányok is. Színe többnyire közel fehér, felülete színjátszó.” (Wikipedia – Igazgyöngy)

Tenyésztett gyöngy

A tenyésztett gyöngyök fizikailag nem különböznek az igazgyöngyöktől. A különbség csupán annyi, hogy a tenyésztett gyöngyök nem az érintetlen természetben teremnek, hanem külön erre a célra tartott „tenyészfarmon”, tóban vagy elkerített tengeri partszakaszon tenyésztik. Itt olyan környezetet teremtenek, amik a gyöngy elkészüléséhez ideálisak, így előidézik a gyöngy minél gyorsabb megszületését. Mivel ez még így is több évet vesz igénybe, ezért a tenyésztett gyöngyöket is magas áron kínálják. A gyöngy tenyésztése már az ókorban elkezdődött. Feljegyzések szerint a kínaiak már ekkor próbálkoztak azzal, hogy a kagyló héjába apró Buddha szobrokat erőltettek, hogy azokat gyöngyházzal vonják be.

Két nagy fajtája van a tenyésztett gyöngyöknek: sósvízi és édesvízi tenyésztett gyöngyök. A kétféle gyöngy között a tenyésztés helyében és idejében is van különbség. A sósvízi gyöngyöket (ezeknek három fajtája van: akoya, déltengeri és tahiti) nyilvánvalóan sós tengervízben tenyésztik, kb. 6-18 évig. Az édesvízieket ezzel ellentétben édes vízben (legtöbbször tavakban) kb. 2-5 évig tenyésztik.

Teklagyöngy

A teklagyöngy ezekkel ellentétben mesterséges gyöngy, más néven műgyöngy, gyöngy imitáció. Teklagyöngynek nevezünk minden olyan gyöngyöt, ami nem tartozik a fenti két csoportba. Többféle anyagból készítenek ilyen gyöngyöket, de főként üvegből vagy műanyagból készülnek. Ezeket gyakran beszórják porított kagylóhéjjal, hogy hasonlítsanak az igazgyöngyökhöz. Ezek viszont nyilván sokkal sérülékenyebbek, gyorsan kopnak, fényüket elvesztik, ezért az áruk is sokkal alacsonyabb.

Forrás: Wikipedia – Igazgyöngy; PerlaForYou