A színes gyémánt minden tulajdonsága megvan a „tökéletes drágakő rangjához”. Ami azt jelenti, elengedhetetlen tulajdonsága: nagy a keménységük, erős a ragyogásuk, tüzük, színszórásuk, átlátszóságuk és még színük is van. A színt a gyémántba került más anyagok vagy strukturális hibák, zárványok okozzák. A króm-, vas- és titán-vegyületek is szerepet játszanak az “elszínezésben”.

Sárga gyémánt

Az ékszerminőségű gyémántok színe a fehértől a sárga szín irányába térnek el, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ABC betűit használó, amely D-betűtől, a legfehérebb minőségtől indul. A sárga gyémántokat leginkább Dél-Afrikában bányásszák. A sárgás-barnás ékkő színért is a kőben lévő vegyületek felelősek.

Zöld gyémánt

A zöld gyémánt még a színes, ritka gyémántok között is különlegességnek számít. A zöld színű gyémántnak nyugtató hatása van, kellemesen hat a testre és nem utolsó sorban az örök lét szimbóluma.

Színes gyémánt hiedelmek

A gyémántok „erejéről” sok helyen lehet olvasni. A legenda szerint a színes gyémánt megmondja az igazat, a hazugságot és véd a harcban. A spirituális világban a gyémánt az erő, tisztaság és gazdagság jelképe. Ezért tartják úgy, hogy minél nagyobb a gyémánt, annál jobban vonzza a bőséget, ragyogása megtöri a negatív energiákat.

Olvass tovább színes gyémánt témában:

Forrás: 24.hu – Ilyen a világ legnagyobb sárga gyémántja; Wikipedia – Gyémántok színe; ekszervilag.hu – Színes gyémántok; lelekko.hu – Gyémánt.