Ha még tapasztalatlan vagy arany ékszer vásárlás terén, megmutatjuk mire fontos figyelned, amikor az arany nyaklánc árak között kutakodsz.

Arany nyaklánc árak – mire figyelj?

Mielőtt belevetnéd magad, hogy milyen skálán mozognak az aranylánc árak, szerintem érdemes tisztában lenni, mire is kell figyelni nézegetéskor, vásárlás előtt. Összeszedtem néhány fontos tényezőt:

  • ékszer tisztasága (hány karát?)
  • a lánc súlya (hány gramm?)
  • fémjellel el van e látva?
  • a tisztaságáról van e igazoló tanúsítvány?
  • megmunkáláshoz szükséges idő

Mennyire fontos a fémjelzés?

Külön szeretném kiemelni a fémjelzés fontosságát. Hogy mi is ez? Magyarországon nemcsak az arany, de az ezüst és a platina tárgyat is hitelesíteni kell, amit a forgalomba hoznak. Arany esetén 1 gramm feletti, ezüst esetén a 2 gramm feletti ékszerekre vonatkozik ez az utasítás. Ezt a hitelesítést a Budapest Főváros Kormányhivatala Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztálya végzi.

24 karátos arany nyaklánc ára

Ha például a legminőségibb, 24 karátos aranyból szeretnél nyakláncot, fontos figyelni, nehogy átverjenek. Ne csak arra figyelj, amiket fentebb írtam, de a mellékelt kis táblázatot is azért készítettem, hogy tudj viszonyítani. Jól látható, hogy kis mértékben is milyen nagy különbség lehet a 14-24 karátos arany nyaklánc árak között.

1 gramm 14 karátos arany 18 karátos arany 24 karátos arany
fazon arany 17-29.000.- 19-29.000.- 22-29.000.-
tört arany 12-13.000.- 13-15.000.- 14-18.000.-

Az árak nemcsak a női, de a férfi arany nyaklánc árakra is egyaránt értendő.

Forrás: Ékszershop.hu; Böszörményi Aranyház