A laikusok számára inkább egy kopott üvegdarabra hasonlító, csiszolatlan gyémánt árának meghatározása nem egyszerű feladat. A csiszolatlan gyémánt ár meghatározásánál fontos tényező, hogy mennyi munka jár vele, vagyis milyen megmunkálás után lesz drágakő a csiszolatlan gyémántból? Ilyen befolyásoló tényező lehet például, hogy van-e törés vagy repedés a kövön, színe mennyire egyenletes vagy van-e egyéb hibája a kőnek?

A csiszolt gyémánt ára

Egy kis emlékeztető korábbi, csiszolatlan gyémánt témában íródott cikkünkből. A csiszolt gyémánt ár meghatározásánál a befolyásoló tényezők elsősorban:

  • tömeg (carat)
  • tisztaság (clarity)
  • szín (colour)
  • csiszolás (cut).

A gyémánt minőségét és értékét meghatározó, vagyis az imént felsorolt 4c kategorizálást a csiszolatlan gyémántok esetében sosem alkalmazzuk.

A csiszolatlan gyémánt ár meghatározása

De mégis miért nem a 4c besorolás alapján sorolják be már a nyers gyémántokat is? A csiszolatlan gyémántokat kristályszerkezetük, méretük és színük alapján válogatják szét.

Mivel nincsen semmilyen egyezményes szabályrendszer a csiszolatlan gyémánt ár meghatározására, így igazából a „gyémánt ára” nem létezik. Mivel a legtöbb nyers gyémántot ipari felhasználásra vásárolják meg, így nehéz megmondani később, mennyi lesz a csiszolatlan gyémánt ár, de azzal lehet számolni, hogy a nyers kövek ára körülbelül nyolcada-tizede a csiszoltakénak.

Érdemes-e befektetni?

Az arany és a gyémánt sok mindenben hasonló: mindkettő magas értéket képvisel, viszonylag nagy összeg kis helyen elfér, ezért könnyen szállítható. Mindkettő rendelkezik esztétikai értékkel, és korlátozott számban elérhető a Földön, ami viszonylagos árstabilitást eredményez(het).

Igen, elsőre valóban jó befektetésnek tűnhet, de az értesítéssel legyünk óvatosak. A világ gyémántkereskedelme néhány cég kezében van, akik a kínálat szűkítésével, bővítésével legtöbbször befolyásuk alatt tudják tartani a piacot.

Menyasszonyoknak

Az, hogy a 2000-es években ismét divatba jött a vintage stílus, magával hozta azt az új hóbortot, miszerint az eljegyzési gyűrűbe már nem is a Disney filmekben oly sokat látott, csillogó gyémánté a főszerep. Nem arról van szó, hogy a gyémánt gyűrű már nem lenne népszerű, csak éppen más formában. A gyűrűbe a nyers, csiszolatlan gyémántot teszik. Mit gondoltok ez az új hullám milyen befolyással lesz a csiszolatlan gyémánt ár meghatározásában?

Forrás: Kiszámoló; Brilians; Caprice-gyemant.