Az internetnek köszönhetően szinte minden felgyorsult és pár kattintásra van tőlünk. Így az ékszer rendelés is egyszerű és gyors lett az utóbbi pár évben. Ebben a cikkben arra adunk választ, hogyan működik az ékszer rendelés, mire érdemes figyelned.

Ékszer rendelés csak megbízható forrásból

Az internetes ékszer vásárlásnak számos előnye van, de érdemes azért résen lenni. Az első és legfontosabb szempont, ha internetről szeretnénk ékszert rendelni, hogy csak megbízható helyről tegyük. Érdemes ezért olyan ékszer webáruházak közül választani, ahol szerepelnek pontos adatok az ékszer webshop üzemeltetőjével kapcsolatosan, illetve néhány fontos vásárlással kapcsolatos információ. Hogy melyek ezek az adatok és információk, azt egy korábbi cikkünkben elolvashatod itt: Ékszer webáruház – miből állapítod meg, hogy megbízható?

Ha ezeket az adatokat megtalálod a weboldalon, akkor már csak egy dolgunk van, amit ékszer rendelés előtt ellenőriznünk kell. Ez pedig az adott webáruházról szóló vélemények vagy értékelések. Ezt az internet segítségével szintén könnyedén megtehetjük. Csak be kell írni az adott webáruház nevét és a „vélemény” szót a keresőbe és megnézhetjük, hogy eddig milyen vélemények vannak az ékszer webáruházzal kapcsolatban.

Mire figyelj ékszer rendelés előtt a termékek adatlapján?

Ha már megbizonyosodtál róla, hogy a webáruház valódinak tűnik, fontos, hogy a termékeket is szemügyre vedd. Ékszer rendelésnél rendkívül fontos, hogy magáról a termékről legyen fenn a honlapon megfelelő minőségű kép, de legjobb ha több kép is van az adott termékről. Mivel a webáruházban nem tudod kézbe venni, megtapogatni az ékszert, ezért csak a képekre hagyatkozhatsz ékszer rendelésnél. Sajnos gyakran előfordul, hogy a képeken lévő színárnyalatok kis mértékben eltérnek a valóságtól, ezt nem tudjuk kikerülni. Ezért is fokozottan érdemes odafigyelni, hogy valóban megbízható ékszer webáruházat válasszunk. Így probléma esetén vissza tudjuk cserélni az ékszert.

A kép mellett fontos az is, hogy az ékszerek termékleírása pontos és részletes legyen. Az ékszer méreteinek feltüntetése mellett lényeges még az anyagmegjelölés is, hogy miből készült az ékszer. Főleg nemesacél (de nemesfém) ékszereknél fontos a súly feltüntetése is (fülbevalóknál kiemelkedően fontos), arany ékszer vagy drágaköves ékszer rendelése esetén pedig a karát szám megjelölése is szükséges lehet. Főleg nyakláncoknál, karkötőknél és bokaláncoknál lényeges, hogy ellenőrizd az ékszer hosszát, mielőtt megrendelnéd.

Szállítási lehetőségek

Ma már többféle szállítási mód közül is választhatsz webáruházas megrendelés esetén. Ezek a leggyakoribb lehetőségek:

  • Házhozszállítás – mivel az online vásárlás legfőbb előnye, hogy nem kell kimozdulnod a házból sem, ezért a házhozszállítás a legkézenfekvőbb választható módja, hogy eljusson hozzád a megrendelt csomag. Ilyenkor a webáruház egy futárszolgálatnak adja át a csomagodat, akik ezután veled is felveszik a kapcsolatot, hogy kb. mikor tudják kiszállítani a címedre. Ennek a házhozszállítási módnak általában van egy bizonyos anyagi vonzata, azonban lehet ingyenes is (bizonyos megrendelési összeg felett pl, vagy ha éppen ilyen akciót tart a webáruház).
  • Személyes átvétel az üzletben – a legolcsóbb szállítási lehetőség, ha személyesen elmész a megrendelt ékszerért az üzletbe. Erre azonban nem minden esetben van lehetőség. Vannak olyan webáruházak ugyanis, amik kizárólag csak webáruházként üzemelnek és nem tartanak fenn olyan üzlethelyiséget, ahol át tudnád venni a csomagodat.
  • Átvételi pontok használata – ez a személyes átvételi módhoz legközelebb álló szállítási mód. Ha ezt választod, ugyanúgy te mész el egy megadott helyre a csomagodért. A különbség csak abban van, hogy ezt a helyet nem az eladó (tehát az a webáruház, ahonnét a terméket vásároltad) üzemelteti, hanem egy harmadik fél. Magyarországon ezek a legelterjedtebb átvételi pontok: PickPack pontok, PostaPontok, GLS CsomagPontok, DPD Pickup.
  • Csomagautomaták – csomagautomaták általában forgalmas, (tömegközlekedéssel is) jól megközelíthető helyeken vannak. Ez a legdiszkrétebb és időben legkötetlenebb (0-24 órában elérhető) szállítási mód. Negatívuma annyi, hogy nem fér bele minden méretű csomag, mert a rekesz méretei, melyben a csomagodat elhelyezik, adottak. Magyarországon a Magyar Posta és a FoxPost a két legelterjedtebb csomagautomata üzemeltető.
Ékszer rendelés az internetről

Fizetési lehetőségek

A webáruházak általában többféle fizetési módot is megadnak, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő és kényelmes módot a fizetésre. Általában ezek közül a lehetőségek közül tudsz választani ékszer rendelés esetén:

  • Ékszer rendelés utánvéttel – megrendelés után nincs semmi dolgod, csak megvárni, amíg a futár megérkezik a csomagoddal. Az ékszer árát itt általában a futárnak készpénzben tudod kifizetni, vagy néhány futárszolgálatnál már kártyás fizetési lehetőség is van. Ez azonban még nem megszokott gyakorlat, ezért ha az utánvéttel rendelt csomagod árát kártyával fizetnéd a futárnál, ezt érdemes előre megkérdezni (webáruházat, vagy magát a futárszolgálatot), hogy egyáltalán lehetséges-e.
  • Fizetés bankkártyával – főleg a nagyobb ékszer webáruházaknál gyakori, hogy van már bankkártyás fizetési lehetőség is. Ilyenkor a bankkártyáddal néhány adat megadása után ki tudod fizetni a megrendelt ékszert. Ez a lehetőség kisebb ékszer webáruházaknál Magyarországon még nem annyira elterjedt.
  • Átutalás – ha ezt a fizetési módot választod, akkor az ékszer megrendelése után általában e-mailben megkapod a visszaigazolást a megrendelésről és ebben az e-mailben megírják az utalási adatokat (kedvezményezett neve és bankszámlaszáma) is. Saját online banking felületedről utalhatod át a megfelelő összeget. Ha nem tudsz interneten keresztül belépni bankfelületre, akkor pedig személyesen kell elmenni egy bankfiókba, ahol a szükséges adatok (kedvezményezett neve és bankszámlaszáma) megadása után a bankügyintéző pár kattintással átutalja a számládról a pénzt a megfelelő helyre.
  • Készpénzes vagy bankkártyás fizetés személyesen – amennyiben személyesen mész el az ékszerért, úgy készpénzzel vagy bankkártyával is fizethetsz, attól függően, hogy erre milyen lehetőség van az adott helyszínen.
  • Fizetés PayPal-lal vagy más elektronikus pénztárcás fizetés – több helyen tudsz már elektronikus pénztárcával is fizetni. Ez azt jelenti, hogy van egy olyan virtuális pénztárcád, amit összekapcsolsz a bankszámláddal és ezen keresztül tudod rendezni a befizetést.