Mielőtt belevágunk a közepébe, érdemes tisztázni, hogy az arany valójában sárga színű, de hogy kelendőbb fehér színű legyen ötvözik vagy bevonatot tesznek rá. Így is jó minőség egy fehér és sárga arany nyaklánc is, hiszen, több mint a fele aranyból készül.

Bevonat vagy ötvözet?

A leggyakoribb ötvözet, amit használnak az arany „fehérítéséhez” a nikkel, de lehet ez ezüst vagy platina is. Egy drágább bevonat az ékszer árának növekedését is jelenti. Aki fényesen fehér ékszert lát, az már viszont nem az ötvözettől van, hanem a plusz bevonattól a Ródiumtól. Ez egy fehér színű nemesfém, ami csodás fehér színt kölcsönöz az arany ékszereknek. A bevonat védi az ékszert, habár idővel megkopik, így „felújítható” az ékszer.

Nemesacél ékszer

Fontosnak tartom a cikkben megemlíteni, hogy nem összetévesztendő a nemesacél, a fehér és sárga arany nyaklánc. A nemesfémből készült ékszer megszólalásig hasonlít a nemesacél ékszerre, mégsem ugyanaz. A bevonatos nemesacélnak számos jó tulajdonsága van : olcsóbb, hasonlóan szépen csillog, de ugyanakkor jobban használódik és keménysége miatt nem alakítható, felújítható, mint egy nemesfém ékszer.

Fém allergia

Bár az arany és az ezüst nem tartozik a leggyakoribb allergiát kiváltó fémek közé, mivel sokszor nikkelt tartalmazhat az arany ékszer, ami viszont az egyik legallergénebb anyag, érdemes ékszer vásárláskor tesztelni, hogy bármennyire is gyönyörű a kiválasztott ékszer, nem e vált ki nálunk allergiát (viszketés, bőrpír).

Forrás: Benu; karikagyuru.hu; ekszersziget