A fehér gyémánt színintenzitás tekintetében a színtelentől egészen az élénk színben pompázókig terjed a skála. A fehér gyémánt színe színfokozatonként nagyon apró lépésekben változik. Lehet különlegesen fehér, ritka fehér, finom fehér, fehér, enyhén színezett fehér, színezett fehér és színezett színű.

A gyémántok színe

Az ékszerminőségű gyémántok értékének meghatározó jellemzője a színük. Leszámítva a ritka, színes gyémántokat (rózsaszín, kék), a kövek értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányába tér el a fehértől, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ABC betűit használó, amely D-betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.

A természetes fehér gyémánt

A „fehér gyémánt” kifejezést gyakran az átlátszó, víztiszta gyémántokra használják, holott bizony létezik fehér színű gyémánt is. Ezek valójában olyan, eredetileg áttetsző gyémántok, melyek a bennük lévő zárványoknak, illetve azok fényvisszaverő tulajdonságainak köszönhetően kapnak tejszerű, fehér színt. A zárványok legtöbbször a nitrogén jelenlétére utalnak. Igazi, egységes, fehér színű gyémántot találni igazi ritkaság.

Miért a fehér gyémánt a legkelendőbb?

A gyémánt szó hallatán a köztudatban az a tény van, miszerint a gyémánt csak fehér színű vagy egy kicsit sárgás lehet. Ez kissé fals információ, ugyanis a talált gyémántoknak körülbelül mégiscsak negyede teljesen színtelen; az erősen színezett, és az átlátszó kövek nagyon ritkák, drágábbak is. Ami még a megvásárolható kategóriába tartozik a hétköznapi ember számára az a „fehér gyémánt”, ezért ilyen felkapott.

Gyémánt szín megállapítása

A gyémántok színének osztályozására – köztük a fehér gyémánt színét is – két módszerrel kerül sor:

 • amikor a mesterpéldányokat (masterstones) hasonlítják össze az új példányokkal. Természetesen minden színfokozatból van mesterpéldány,
 • a másik módszer pedig, amikor a Gran Kolorimétert használják (nevét feltalálója, Paul Gran után kapta), mely ±½ pontossággal megállapítja a színfokozatot.

A fehér gyémánt színskálája

 • River – egészen kivételesen fehér
 • Top Wesselton – kivételesen fehér
 • Wesselton – fehér
 • Top Crystal – nagyon enyhén színeződött fehér
 • Crystal – nagyon enyhén színeződött fehér
 • Top Cape – színezett fehér
 • Cape – enyhén sárgás
 • Light Yellow – sárgás
 • Yellow – sárga

Milyen a soroksári fehér „gyémánt”?

Azoknak a köveknek a nagy része, amiket az utcán, piacon lehet vásárolni gyenge, halovány, erőtlen színű, és természetes napfényben még azonosítani sem lehet. Magyarországon az ilyen gyenge színű, kereskedelemben forgalmazott köveket nevezik soroksári fehérnek.

A rekord összegű fehér gyémánt ára

A Christie’s aukciósház beszámolója szerint a tekintélyes Harry Winston cégnél megmunkált gyémántgyűrű volt egy 2018 májusában tartott árverés legnagyobb érdeklődést kiváltó darabja. A fehér gyémánt vásárlóját nem nevezték meg. A ritka fehér gyémánt 50 karátos volt és 6,5 millió svájci frankért (1,7 milliárd forintért) kelt el.

Forrás: Wikipedia – Gyémántok színe; Karikagyűrűgyártó; Infostart.