Mint már tudjuk a gyémánt, ezáltal a fekete gyémánt is a legjelentősebb és a természetben előforduló legkeményebb ásvány. A fekete gyémánt különlegessége abban áll, hogy sokkal összetettebb kristályos szerkezete van, ezért van az a tulajdonsága, hogy fényt tud elnyelni. Ez az oka, hogy nem fénylik a fekete gyémánt. A fekete gyémántokat ezért is fancy (színes) gyémántként árusítják.

A fekete gyémánt ára

Korábbi cikkünkből már olvashattál a gyémánt áráról, amiben leírtuk, hogy a gyémánt minél tisztább, annál drágább. A fekete gyémánt vásárlásakor figyeljetek arra, hogy hiába, hogy gyönyörű kő, pusztán azért van, mert zárványok, nyomelemek vannak benne, ami nem látszik át. Ezért jóval gyengébb minőségű, mint egy „hagyományos” gyémánt. Szóval, ha ugyanazon vagy hasonló áron kínálnak egy karikagyűrűt fekete kővel, mint fehér kővel érdemes meggondolni az ajánlatot.

Mindent a fekete gyémántról

A fekete gyémánt nem alkalmas arra, hogy önmagában ékszerbe tegyék. Ezért nagyon népszerű a fekete és fehér gyémánt egy ékszerben. Erre azért is szükség van, mert a sok eljárás során gyengül a kő minősége és így tartósabbá tudják tenni, hogy ne legyen olyan törékeny.

Véres, piros gyémánt

Véletlenül se gondoljátok, hogy ezzel az érdekességként írt részben azt szeretnénk, ha a fekete gyémánttal kapcsolatban rossz érzésetek lenne, de hátha érdekel, mire is mondják, hogy véres gyémánt? Ezt a kifejezést azokra a gyémántokra mondják, amiket háborús övezetekből bányásznak, sokszor nem csak kényszermunkára ítélt felnőttek, de gyerekek is. Ha még ez sem lenne elég, a gyémántokat feketén értékesítik, amit a háború költségeire fordítanak, ezzel károkat okozva a költségvetésnek is. A kifejezés, amivel illetik, forró vagy konfliktus gyémánt erre utalnak.

Forrás: ekszerhaz; Wikipedia; uristenhazasodunk; whiteandblack