A gyémánt fajták lehetnek természetes vagy kezelt, színes gyémántok. Fontos tudni, hogy a forgalomban lévő színes gyémántok nagy része egy speciális kezelésen átesett gyémánt, ami által a gyémánt színét tudják befolyásolni. A kezelés történhet atomreaktorban neuronokkal vagy kisebb energiájú részecskegyorsítókkal.

Tulajdonképpen mi is a gyémánt?

A gyémánt fajták a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a harmadik legkeményebb természetben előforduló ásvány.

Miért drága a gyémánt?

A gyémánt fajták különlegesek még az átlátszóságuk, tökéletes fényük miatt. Fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll, a szén egy allotróp módosulata (vö. grafit). Rendkívül nagy keménysége miatt ipari felhasználása széleskörű.

Gyémánt fajták lelőhelyei

A gyémántképződéshez szükséges feltételek a földköpeny kéregalatti rétegeiben teljesülnek 140–190 km mélységben, de ismertek olyan esetek is, amikor a gyémántok 300–400 km mélységben kristályosodtak ki. Mivel a Föld belső hője nem egyformán változik a különböző kéreglemezek alatt, azaz az óceáni lemezek alatt gyorsabban növekedik, és meghaladja azt a tartományt, ami gyémántképződéshez szükséges, ezért az ideális hely a gyémántok képződésére a vastag és stabil kontinentális kéreglemezek, az úgynevezett kratonok alatt van. Ez befolyásolja a kialakuló gyémántok méretét is. Továbbá a meteoritbecsapódások során fellépő nagy nyomás szintén segíti a gyémántok képződését.

Mi befolyásolja a gyémánt árát?

Érdemes megjegyezni, hogy milyen mértékű különbségek lehetnek a gyémánt árak között. A természetben nemcsak a jó minőségű gyémántok, hanem a minél nagyobb drágakövek is egyre ritkábbak, ezért az árak nem lineárisan hanem hatványozottan növekednek. Sokan csak a kövek méretét akarják az árnál figyelembe venni, azonban a minőség ugyanolyan mértékben befolyásolja az árat. Például egy gyengébb minőségű, gyémánt ára mindössze 55-60%-a egy azonos méretű, ugyanolyan minőségű kő árának.

Forrás: Wikipedia – Gyémánt; WhiteAndBlack; Karikagyurugyarto; RoyalDiamonds