Egy gyémánt gyűrű hihetetlen nagy értéket képvisel, főleg persze anyagi értelemben véve, de ebből adódóan érzelmi értéke is magas. Az a férfi, aki gyémánt gyűrűt vásárol leendő menyasszonyának, bizonyára komolyan gondolja és jól megfontolta döntését.

Gyűrű kisokos

Még mielőtt a gyémánt gyűrű típusok elemzésébe kezdenénk, álljon itt egy rövid ismertető a gyűrűk fajtáiról. Mielőtt vásárlásra kerül sor, jó ha ezzel is tisztában vagyunk.

Jegygyűrű, karikagyűrű

A jegygyűrű vagy más néven karikagyűrű az a gyűrű, amivel az esküvő napján megpecsételitek házasságotokat. Ezt a házasulandó pár legtöbbször már együtt választja ki.

Férfiak részéről ennek kiválasztása kevesebb rizikóval jár. Ennél a résznél valószínűleg csak a pénztárcát kell elővenni, mert a hölgyek legtöbbször már pontosan tudják, milyen számukra a tökéletes jegygyűrű.

Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű

Az eljegyzési gyűrű, vagy másképpen lánykérő gyűrű az a gyűrű, amit a férfi ad szíve választottjának, amikor felteszi azt a bizonyos 3 szavas kérdést: Hozzám jössz feleségül?

Tudod, ez az a gyűrű, amivel a férfiak féltérdre ereszkednek a romantikus filmekben. Általában ez egy egyköves gyűrűvel történik, ami lehet akár gyémánt gyűrű, de ez természetesen nem feltétel. Sőt, a lényeg inkább az, hogy egyedi legyen, hiszen a jövendőbeli jegyesed is egyedi és megismételhetetlen teremtmény.

Kísérő gyűrű

A kísérő gyűrűt sokan tévesen plusz egy gyűrűnek gondolják az eljegyzési gyűrű után. Valójában a kettő egy és ugyanaz. A kísérő gyűrű az, ami a karikagyűrűt kíséri, más néven eljegyzési gyűrű vagy lánykérő gyűrű.

(Régi magyar szokás szerint a kísérő gyűrűvel a férfi a házasodási szándék komolyságát fejezte ki. Ma már ez a hagyomány szinte teljesen kihalni látszik. Ma már szinonimaként használjuk az eljegyzési gyűrűre.)

Gyémánt gyűrű típusok

A gyémánt hihetetlen nagy értéket képvisel, főleg persze anyagi értelemben véve, de ebből adódóan érzelmi értéke is magas. Az a férfi, aki gyémánt gyűrűt vásárol leendő menyasszonyának, bizonyára komolyan gondolja és jól megfontolta döntését.

A gyémánt gyűrűk osztályozása többféle szempontból lehetséges, ezáltal több gyémánt gyűrű típust ismerünk. Itt a 4 legfontosabb osztályozást gyűjtöttük össze:

  • Milyen nemesfémből készült a gyémánt gyűrű? – Gyémántot az arany minden fajtájához párosítanak. Így választhatjuk a klasszikus sárga arany gyémánt gyűrűt, de fehér és vörös (rosé) arany gyűrűk is készülnek gyémánttal. Sőt, a manapság népszerű nemesacél gyűrűk között is találhatunk már olyat, ami gyémánttal díszített.

  • Milyen gyémánt van a gyűrűn? – Ebből a szempontból is többféle gyémánt gyűrű létezik. Főleg csiszolt gyémántból készítenek gyűrűt, de ma már csiszolatlan gyémánt gyűrűt is lehet találni. Emellett színtelen vagy színes gyémántok is léteznek, illetve az sem mindegy, hogy milyen tisztaságú és súlyú a gyémánt. (Csiszolt gyémántok esetében a 4c – tömeg (carat); tisztaság (clarity); szín (colour); csiszolás (cut) – elvét követik a gyémántok besorolásánál.)

  • Egy vagy több gyémánt van a gyűrűn? – Nagyon népszerű a klasszikus egyköves gyémánt gyűrű, de a háromköves testvére is gyakori az ékszerüzletek polcain. A két klasszikus mellett persze ilyen szempontból is sokféle változat létezik.

  • Milyen foglalatba helyezik a gyémántot? – Mivel a gyémánt nagyon értékes ásvány, ezért rendkívül fontos, hogy a foglalata a lehető legbiztonságosabb legyen, és ez ne menjen a szépség rovására. Manapság a legnépszerűbb foglalt talán az, amikor kis karmok tartják a gyémántot a gyűrűn (ebből létezik 2-3 karmos, de 6 karmos foglalat is). Ezen kívül lehet még a gyűrűbe süllyesztve a gyémánt, illetve csatorna foglalatban, ahol egy külön vájatba kerül a gyémánt és még karmokkal is rögzítik.

Forrás: Murieleskuvoje.hu