A gyöngyöket már évezredek óta használja az emberiség utánozhatatlan, természetes, egyedi szépségük miatt. A régi gyöngy legendák szerint a sellők könnyei a gyöngyök, míg más regékben a kagylók gyöngyei a holdfény hatására keletkeznek az éjszakai harmatból. 

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a gyöngy viselése az esküvőn boldogságot hoz a házasságba. A már boldog házasságban élő rokonok adták ajándékba a friss házasulóknak.

A teljes kört bezáró gyöngy láncok az élet teljességét szimbolizálják, illetve a tradíciók tovább élését, továbbadását jelenthetik. Éppen ezért csodálatos ajándék lehet egy gyöngy karkötő vagy nyaklánc.

A gyöngyök színskálája az egészen világos fehértől a barnás-bézses színeken keresztül egészen a feketéig tart. Finom, irizáló fényéről ismerhető meg a valódi kagylógyöngy. Hosszas tárolás során azonban jelentősen veszít fényéből. Ezért mindenképpen sötét, fénytől védett helyen, puhán kibélelt dobozban érdemes tárolni.

Ezoterikus tekintetben a gyöngyről úgy tartják, hogy segít egyensúlyt teremteni és igazodni az életben zajló változásokhoz. Támogatja, hogy felvegyük a természet és az évszakok természetes ritmusát és segíthet megelőzni a kiégést.

Csakra: szakrális és szívcsakrákhoz kapcsolódik. Horoszkóp kapcsán: a Mérleg és Bak csillagjegyek szerencseékszere lehet a gyöngyékszer. 

A cikk eredetileg a zenzero.hu oldalon jelent meg, újraközlése a szerző engedélyével történt.