Hogyan válasszak fülbevalót? – A kérdés gyakran felmerülhet, hiszen a fülbevaló egy hangsúlyos ékszer. Ez az, amit legelőször észrevesznek rajtunk az emberek, így fontos annak megfelelő kiválasztása. Ezzel a fülbevaló választás kisokossal segítünk neked, hogyan találhatod meg a megfelelő fülbevalót, akár ékszer webáruház kínálatából rendeled, akár ékszerboltban vásárolnál.

1. Fülbevaló választás az arcformánk szerint

Egy igazán jó fülbevaló tökéletesen passzol hozzánk, kiemeli a vonásainkat. Fontos tehát a megfelelő forma választás ebből a szempontból.

  • Kerek fejforma: Ha kerekebb az arcformád, érdemes kerülni a kisebb, kör alakú ékszereket, hiszen ezek jobban kiemelik arcunkat formáját. Ehhez a formához leginkább a hosszabb, esetleg csepp formájú darabok mutatnak jól.
  • Szív fejforma: Ebben az esetben egy alul szélesedő darab az ideális választás, ellensúlyozva arcunk szív-formáját. Ilyen lehet egy csepp vagy egy háromszög alakú ékszer.
  • Gyémánt fejforma: Ennél az arcformánál kerülendő a szélesebb nagyobb darabok viselése. Nagyon előnyös egy keskenyebb, hosszabb darab, ha ilyen arcformával rendelkezel.
  • Négyzet fejforma: Egy karakteresebb archoz olyan ékszer illik, amely lágyabb formákat tartalmaz, így a karika fülbevalók, valamint a csepp formájú ékszerek a legelőnyösebbek.
  • Ovális fejforma: Ezzel az arcformával rendelkezőknek majdnem minden típus jól mutat, így bármelyiket nyugodtan hordhatja viselője.
  • Háromszög fejforma: Az ilyen arcformához leginkább a lógó fülbevalók valók. Kiemelik az arcformát és az igazán hangsúlyos részekre szegeződnek a tekintetek.

2. Fülbevaló választás az ékszer formája szerint

Választhatunk fülbevalót a formája szerint is, hiszen mindegyik típus más és más hangulatot, stílust képvisel, így jó ha ezzel is számol az ember. Ez a szempont akkor hangsúlyos, ha valamilyen alkalomra öltöznénk ki, vagy általános stílusunk meghatározására viseljük a fülbevalót.

  • Karika fülbevalók: Ebből két félét különböztethetünk meg: az apróbbat és a nagyobb, lógó karika fülbevalókat. Az előbbinek több előnye is van. Méretéből adódóan kényelmesek, sok öltözethez viselhető, és visszafogott. Míg nagyobb társaik már jóval hivalkodóbbak, ugyanakkor elegánsak és sosem mennek ki a divatból.
  • Rövid lógó fülbevalók: Ezek az ékszerek nagyon elegáns és kifinomult hatást keltenek. Ugyanakkor visszafogottak, de lehet az aktuális öltözetünkhöz igazítani, feldobni azt.
  • Hosszú lógó fülbevalók: A hosszú fülbevalók egyértelműen magukra vonják a figyelmet, így érdemes velük óvatosan bánni. Viselésükkel bárki észrevesz majd minket, de ezzel egy időben elegáns hatást is kelthetünk velük.
  • Beszúrós, kicsi fülbevalók: Ezek a legbiztonságosabb ékszerek, hiszen akár mindennapos viselésre is ideálisak egy megfelelő színben. Nőies hatást kelt, ugyanakkor nem vonja el túlságosan a figyelmet. Nem utolsó szempont, hogy nagyon kényelmes a beszúrós fülbevalók viselése.

A legfontosabb egy jó fülbevalónál, hogy alkalmazkodjon hozzánk. Ugyanúgy képes öltöztetni egy aprócska ékszer, mint egy arany nyaklánc, szemüveg vagy bármilyen ruhadarab. A fenti szempontokat számba véve egyszerűbben választhatsz az arcodhoz és a stílusodhoz egyaránt passzoló fülbevalót.