Az ékszerek sok esetben nagyon értékesek. Ezért körültekintőnek kell lenned, ha az internetről rendeled. Érdemes olyan ékszer webáruház kínálatából választani, mely valóban megbízható. De miből állapítod meg, hogy egy ékszer webáruház valóban megbízható? Összegyűjtöttünk néhány alapvető információt, amit ellenőrizni tudsz online ékszer vásárlás előtt a honlapon.

Ki az ékszer webáruház üzemeltetője?

Az első és legfontosabb szempont, ha internetről szeretnénk ékszert rendelni, hogy csak megbízható helyről tegyük. Érdemes ezért olyan ékszer webáruházak közül választani, ahol szerepelnek pontos adatok az ékszer webshop üzemeltetőjével kapcsolatosan. Ezeket általában az ékszer webáruház Impresszum oldalán találod meg (esetenként Kapcsolat vagy Rólunk címszó alatt):

 • a szolgáltató neve (az ékszer webshopot üzemeltető cég hivatalos cégneve);
 • a szolgáltató székhelye vagy telephelye (vagy lakcíme, ha magánszemély üzemelteti a webáruházat);
 • a szolgáltató elérhetősége (egy e-mail cím az ügyfelekkel való kapcsolattartásra);
 • a szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság (cég esetén a cégjegyzéket vezető cégbíróság, vagy megyei törvényszék társadalmi szervezetek esetén);
 • adószám;
 • hatósági engedély (a nemesfémből készült ékszerek és díszműáruk forgalmazási mint kereskedelmi tevékenység engedélyhez kötött a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján, így a honlapon fel kell tüntetni a tevékenységet engedélyező hatóságot, annak elérhetőségét és az engedély számát is);
 • a tárhelyszolgáltató adatai (az ékszer webshopnak tárhelyet biztosító tárhelyszolgáltató, annak székhelye, telephelye és e-mail címe).

Vásárlással kapcsolatos információk feltüntetése

Illetve még néhány fontos vásárlással kapcsolatos információnak is szerepelnie kell a honlapon. Ezeket alább felsoroltuk:

 • ÁSZF egy mozaikszó, mely alatt az általános szerződési feltételeket értjük. Ezek „olyan szerződéses rendelkezések, feltételek, melyeket egyoldalúan határoz meg az, aki kibocsátja az általános szerződési feltételeit. A gyakorlatban ezt az eladó, szolgáltató, szállító állítja össze. Az ÁSZF-nek speciális fogyasztóvédelmi szabályoknak kell megfelelnie.” (Forrás: fogyasztovedelem.hu ellenőrizve: 2020.02.20.) Ez egy olyan dokumentum, melyben tételesen szerepel, hogy a feleknek (eladónak és vásárlónak) milyen jogaik és kötelességeik vannak, amennyiben a szerződés létrejött (tehát a vásárlás megtörtént).
 • Információ arról, hogyan tudsz elállni a vásárlástól.
 • Hogyan tudod érvényesíteni a garanciát, ha esetleg valami történne a megvásárolt ékszerrel.
 • Fizetési információk, avagy hogyan tudod kifizetni a megrendelt ékszert.
 • Szállítási információk, avagy hogyan fog hozzád eljutni az ékszer webáruházból kiválasztott és megrendelt ékszer.

Ha mindezek szerepelnek a honlapon, akkor már csak egy dolgunk van, amit ékszer rendelés előtt ellenőriznünk kell. Ez pedig az adott webáruházról szóló vélemények vagy értékelések. Ezt az internet segítségével szintén könnyedén megtehetjük. Csak be kell írni az adott webáruház nevét és a „vélemény” szót a keresőbe és megnézhetjük, hogy eddig milyen vélemények vannak az ékszer webáruházzal kapcsolatban.