A mai napig nincs egyöntetű információ arról, hogy a gyémánt rózsaszín színe minek köszönhető. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a rózsaszín gyémántok szerkezete olyan szemcséket tartalmaz, melyek a földkéreg alatti nyomás hatására alakultak ki. A különböző szemcsézettségi szintek eredményezik a különböző árnyalatokat, melynek alapján megmagyarázható a vörös gyémántok keletkezése is.

Természetes vagy színkezelt gyémánt?

Az ékszerminőségű gyémántok értékének meghatározó jellemzője a színük. A természetben előforduló gyémánt színek lehetnek: színtelen, barna, rózsaszín, sárga, kék, narancssárga, piros, zöld, fekete, lila vagy „pezsgőszínű”. A leggyakoribbak mégis a sárgás és barnás színű gyémántok. Ha színtelen a gyémánt színe, biztos nem volt kitéve semmilyen beavatkozásnak, viszont intenzív sárga, narancssárga, piros, kék és zöld színű gyémánt nagy valószínűséggel színkezelve lehetett.

Gyémántok színezése

Színes gyémánt vásárlásakor érdemes még jobban utánajárni az ékszer minőségének, valódiságának, hiszen a laikus számára gyönyörű színesen csillogó kő, nem biztos, hogy igazi értékű gyémánt.

Érdekesség a rózsaszín gyémántról

A rózsaszín gyémántok királynéja a Darya-I-Nur az egyik legnagyobb, legértékesebb, de egyben legérdekesebb, is. Értékét a 182 karátos kő színének köszönheti. Rendszerint a színtelen és az erősen színezett gyémántok az értékesebbek, hiszen sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a hagyományos sárgás, fehér árnyalatú kövek. Ugyanakkor a ritka színek szintén emelik a drágakőként használt gyémántok értékét.

Rózsaszín gyémánt ára

Tekintettel arra, hogy a rózsaszín gyémántból egyre kevesebb áll rendelkezésre a földfelszín alatt, így ennek megfelelően az értékük egyre nő.

Forrás: CapriceGyemant; WhiteAndBlack