A Swarovski gyémánt mindmáig a gazdagok luxusa, amelyet az átlagfogyasztók nem igazán engedhetnek meg maguknak. De mik a védjegyei, amik igazán különlegessé teszik, és hogyan kezdte Swarovski az ékszeripart? Olvass tovább!

A Swarovski gyémánt védjegyei és termékei

Bizonyára te is láttad már a Swarovski emblémáját a hattyúsziluettet (a fenti képen egy ehhez hasonlító kristály hattyút látsz), hisz a világ 120 országában van jelen a kristályüveg-ékszereket gyártó cég. A cég színe az éjkék. Bár hosszú évtizedek óta tart a siker, a cég így tudja tartani, hogy évente két, mindig megújuló kollekcióval kápráztatja el rajongóit (őszi-téli, tavasz-nyári kollekció). Az ékszerek készítése és a kristálycsiszolás mellett a cég távcsöveket, kristálycsillárokat és az ezekhez szükséges szerszámokat is készíti, értékesíti.

Swarovski gyémánt a kezdetekkor

A kezdeti időszakokban a cég nem saját maga számára, hanem más cégek számára állított elő drágacsiszolású köveket. Az első kristályfigurákat 1976-ban készítették el, utána következett csak az első ékszerkollekció 1977-ben. Rá 10 évre, 1987-ben kezdett el a cég más országok irányába is terjeszkedni.

Hogyan kezdte Swarovski az ékszeripart?

A mai Csehország területén, ahol Swarovski született, már az 1800-as évek végén létezett az akkoriban egyik leghíresebb kristályüvegkészítő műhely. Swarovski már gyerekkorában, édesapja munkáját nézve szeretett bele a kristályok csillogó világába. 21 éves volt, amikor igazából elkezdhetett a szakmával foglalkozni, de az igazi áttörésre majdnem egy évtizedet kellett várnia. Az akkori technikai újításoknak köszönhetően tudta a tökéletes gépet megalkotnia, amivel a kristályokat csiszolni tudta.

A Swarovski család

Sokan nem tudják, de az 1895-ben megalapított Daniel Swarovski & Co. céget Swarovski nem egyedül alapította, hanem sógorával Franz Weisszel és Armand Kosmannal. Ez a ma ismert cég elődje. A vállalkozás egyébként a mai napig családi vállalkozás.

Swarovski cirkónia

Swarovski cirkóniái azért olyan híresek, mert neki sikerült olyan cirkóniát csiszolnia, mely a gyémántcsiszolási minőség osztályozására vonatkozó szigorú előírásainak pontosan megfelel és a világ legbriliánsabb gyémántcsiszolású drágaköveket tudják tökéletesre fejleszteni. Minden Swarovski cirkóniakő a nagyon pici „SWAROVSKI ZIRCONIA” lézerfelirattal van ellátva. Ezzel lehetsz biztos abban, hogy eredeti Swarovski gyémánt termékkel van dolgod. Ez a lézerfelirat olyannyira pici méretű, hogy puszta szemmel nem látható, ezért nem zavar bele a tökéletes gyémánt összképbe.

Mitől híres a Swarovszki gyémánt?

Bár a Swarovski gyémánt és kristály hallatán ma inkább a pici kövek jutnak eszünkbe, valójában a precíziós csiszolású kristályairól híres a cég, de évtizedek óta csiszol természetes drágaköveket (pl. rubin, zafír, topáz, kvarc) és mesterséges köveket, így cirkóniát is.

Swarovski gyémánt fülbevaló

Swarovski cirkónia vagy Swarovski gyémánt?

A cirkónia tulajdonképpen egy gyémántutánzat. Nagyon kemény, hőálló, és olyan fénytörési paraméterekkel rendelkezik, mint a gyémánt, ennél fogva a legkedveltebb gyémántutánzat . A Swarovski cirkóniák egyedülállóak az ékszeriparban, mert nemcsak a legmagasabb minőséggel rendelkeznek, de a gyémánt csiszolási szabványokkal megegyezően csiszolják őket.

Swarovski kristály vagy gyémánt?

A Swarovski gyémánt és kristály közt különbség nemcsak az áruk, de pl. felhasználásuk is másfajta. Kristályból ma már nemcsak ékszerek és üvegtárgyak készülnek. A Swarovski kristály egy speciális lézertechnikával vágott különleges minőségű ólomkristály, puhább és kevésbé töri meg a fényt, így más felhasználási területei vannak. Legtöbbször ragasztással rögzítik, szemben a cirkónia kőfoglalásos technikájával. Rendkívül népszerű a ruhaékszerek és a divat világában, ahol elbűvölő csillogást kölcsönöz bármilyen dizájn elképzelésnek.

Hogyan lett híres a Swarovski gyémánt és kristály?

Az olyan nagy nevek, mint a Christian Dior, a Victoria’s Secret, vagy Alexander McQueen is gyakran használnak Swarovski kristályokat a ruhakollekciójuk bemutatói során. Nemcsak ruhák díszítésére, hanem akár lakberendezési tárgyak és használati eszközök is beszerezhetőek a kristály használatával.

Ezek a kristályok és a felhasználásukkal készült végeredmény egyébként ma már megfizethető árkategóriába tartozik. Legyen az akár egy Swarovski ékszer, fülbevaló, Swarovski karkötő, vagy például egy csillogó fehérnemű, ezek a kiegészítők sokak gardróbjában kapnak helyet. Való igazi, hogy a neves tervezők remekművei még mindig igen költségesek, nem feltétlenül a minőségi kristályok, hanem a márkanév miatt is. Ennek a kettőnek az ötvözete igazán drága ruhadarabokat vonhat maga után.

Érdekesség

Létezik a fanatikus Swarovszki imádóknak az úgynevezett Swarovski Crystal Society gyűjtőklub. Ennek a klubnak a tiszteletére a cég 3 évente egyedi, limitált termékeket bocsájtanak ki. A klub legszerencsésebbjei nyerhetnek csak bepillantást a Kristály Világ VIP termeibe.

Egyet azonban mindenképp leszögezhetünk, akár karácsonyra, akár Valentin-napra, akár születésnapra ajándékozol Swarovski ékszereket, biztosan nem nyúlhatsz mellé.

A Gyongyekszer.hu honlap cikkei tájékoztató jellegűek, kizárólag információs céllal jelentek meg. Swarovski gyémánt és Swarovski ékszerek eladásával, vételével nem foglalkozunk.

Forrás: Feil; Ékszerkirály; Wikipedia – Swarovski