A gyöngyök mindig fontos szerepet játszottak az emberiség történetében. Emiatt nélkülözhetetlennek bizonyultak a történészeknek abban, hogy megismerjék és megértsék a különféle emberi kultúrák fejlődését. A gyöngyök egyfajta státusz szimbólumot jelentettek, különböző hiedelmek kapcsolódtak hozzájuk, sőt fizetőeszközként is használatban voltak. Természetesen mindig is a művészet és szépség kifejezői voltak. Igen hosszú ideje pedig ékszerekhez is alapanyag. Gyöngyök fajtái általánosságban.

Gyöngyök fajtái röviden

Ma már végeláthatatlan változatosságban állnak rendelkezésre a különféle gyöngyök fajtái ékszerkészítési technikákhoz, beltéri díszítésekhez, divatruhákhoz és textilekhez. Különféle méretben, színben, alapanyagban, minőségben kerülnek gyártásra.

Az ékszerkészítés ma már nem csak a profi ékszerészek kiváltsága, egyre több ember életébe lép be. Ennek az egyre növekvő alapanyag éhségnek köszönhetően ma már hihetetlen mennyiségben és változatosságban érhetőek el a különféle ékszeralkatrészek, melyeket gyöngyökkel kombinálva egyedi ékszereket készíthetünk.

Préselt üveggyöngy

Az üveggyöngy egy nagyon változatos gyöngyfajta, az igazán olcsótól a csúcsminőségű csiszolt kristályokig bárki számára elérhetőek. Ez az a gyöngyfajta, ahol az exkluzív kinézet nem feltétlenül van egyenes arányban az árral. Olcsóbb gyöngyök között is találunk elegáns megjelenésűeket, amik vetekednek a természetes ásványok, igazgyöngyök megjelenésével. Különféle színekben, átlátszóságban, méretben készülnek. A préselt üveggyöngyök közül a  cseh gyöngyök a legjobb minőségűek a világon.

Préselt üveggyöngy

Fagyöngy

A fagyöngyök kis súlyúak és megfizethetőek, használatukkal rusztikus megjelenésű ékszerek készíthetőek. Felületük lehet natúr, festett, lakkozott, égetett. Készülhetnek a legolcsóbb, de akár exkluzív fa fajtákból is. Mivel viszonylag könnyen megmunkálható anyag, a fából készült gyöngyfajták határa a csillagos ég. Kezeletlen fagyöngyök vásárlásával saját magunk is egyedi fagyöngyöket készíthetünk.

Vegyes gyöngyök - barna szín

Kristálygyöngy

A kristálygyöngyök ólomkristályból készülnek, ezért nagyon fényes csiszolatúak. Ez a gyöngyfajta is sokféle formában készül, a legismertebbek: bicone, rivoli, kerek és fánk. A felhasználásukkal exkluzív, elegáns ékszerek készülhetnek.  A világon legismertebb és legjobb minőségű csiszolt gyöngyök Ausztriában készülnek. 

Kristálygyöngy

Kásagyöngy

A kásagyöngy a legelterjedtebb gyöngyfűzési alapanyag, hiszen minden más fajta gyönggyel jól kombinálható. A kásagyöngy tulajdonképpen egy üveggyöngy fajta. Hosszú, vékony üvegcsöveket feldarabolnak, majd hevítik amíg a végei lekerekednek, vagy teljesen kerekded nem lesz. Kapható olcsó, egyenetlen méretű vagy csúcsminőségű kivitelben. Utóbbiak Japánban készülnek. A legnagyobb kásagyöngy 6.5 mm átmérőjű, míg a legkisebb kevesebb mint egytized milliméter. Azonban a kásagyöngyök méretét nem milliméterben, hanem egy speciális jelölés alapján adják meg a gyártók.

Kásagyöngy

Lámpagyöngy

A lámpagyöngyök egyesével, kézzel készülnek. Emiatt minőségük igen széles skálán mozog, pont úgy mint megjelenésük. Ez a gyöngyfajta az, ami teret ad a művészi elképzelések megvalósításának is, nem automatizálható a gyártása. Hosszú üvegpálcák  megolvasztásával készül, nevét onnan kapta hogy régen olajlámpát használtak erre. Ma már gázégővel készülnek a lámpagyöngyök, aminek egyszerűbb a használata és egyenletesebb, állítható hőfokot biztosít.

A megolvasztott üvegpálcák egy fém rúdra, több rétegben kerülnek felvitelre, így alakul ki a minta és forma. Az elkészült lámpagyöngyök színét a felhasznált üvegpálcák színe határozza meg. Különlegessége, hogy a színes üvegpálcákat áttetszővel is lehet kombinálni, így extra hatások, megjelenések érhetőek el.

Igazgyöngy

Az igazgyöngyök a legdrágábbak a gyöngyök fajtái közül, hiszen  a valódi igazgyöngy a természetben keletkezik, emberi beavatkozás nélkül. Tulajdonképpen a kagylók belsejébe kerül szennyeződésekből alakul ki. A tenyésztett gyöngyök habár szintén kagylókban alakulnak ki, de mesterséges körülmények között, ezért áruk is sokkal kedvezőbb az igazgyöngyénél.

Ásványgyöngy

A természetes ásványgyöngyök ásvány tömbök feldarabolásával, csiszolásával, fúrásával kerülnek kialakításra. Mivel az utóbbi időben megnőtt a kereslet az ásványgyöngyök iránt, ma már őrleményből préseléssel, ragasztással is készülnek ásványgyöngyök. Utóbbiak bár olcsóbbak, de rosszabb minőségűek a természetes ásványgyöngyöknél. 

Ásványgyöngy